WOORDENLIJST:

Glossary of Terms

Met deze beknopte en prettig leesbare handleiding kunt u eenvoudig wijs worden uit de enorme hoeveelheid acroniemen uit de video-industrie, de 'buzz words' en de noodzakelijke terminologie. U zult niet alleen bewerken als een professional - u zult ook klinken als een pro

5.1

Een surround-sound systeem dat gebruik maakt van drie luidsprekers langs de voorzijde (rechts, links en midden) en twee stereoluidsprekers (rechts en links) en een subwoofer aan de achterzijde.

A/B bewerken

Een bewerkingstechniek waarbij de uitvoer wordt overgeschakeld van één videobron (A) naar een andere (B).

AC-3

Audio Compressie-3 wordt gewoonlijk op de markt gebracht als Dolby® Digital en wordt gebruikt in DVD, HDTV en vele filmtheaters.

Analoog

Bij analoge video en audio worden golven magnetische patronen uitgezonden, die worden geïnterpreteerd als video en audio en voor weergave op een magnetische band kunnen worden gezet.

Analoge televisie

Bij analoge televisie worden alle video- en audiogegevens verzonden als een analoog signaal, als variaties in de frequentie en/of amplitude van het uitgezonden signaal. PAL, SECAM en NTSC in de diverse varianten zijn de analoge TV-standaarden. Analoge TV maakt momenteel plaats voor Digitale televisie.

Anamorfisch

De anamorfische filmtechniek werd ontwikkeld voor het maken van breedbeeldfilms met 4:3 film. Een anamorfische lens vervormt de afbeelding die door de camera wordt opgenomen, nog voordat deze de film bereikt. Door een gelijksoortige lens te gebruiken wanneer de film op het scherm wordt geprojecteerd, wordt de correcte, gewenste hoogte-/breedteverhouding hersteld.

Anti-alias

Het verwijderen van de gekartelde randen van letters of grafische elementen zoals titels en 3D-objecten.

Apertuur

Een aanpasbare opening in een lens die, net als de iris van het menselijk oog, bepaalt hoeveel licht in de camcorder wordt binnengelaten. De grootte van de lensopening wordt bepaald door de aanpassing van het diafragma en wordt gemeten in 'f-stops'. Een lager f-stopnummer staat voor een grotere opening waardoor meer licht binnenvalt, voorbeelden: F2, F2.8, F4, F5.6, F8 en F11. F-stops zijn logaritmisch Elke stop laat 100% meer licht toe dan de voorgaande.

Aspect ratio (hoogte-/breedteverhouding)

De ratio of verhouding van de breedte van het beeld tot de hoogte. De meest voorkomende weergaven hebben een aspect ratio van 4:3 of 16:9.Programmamateriaal kan andere aspect ratio's hebben, zoals 2.35:1, waarbij het als "letterbox" wordt weergegeven.

Assembly Edit (Assemblagebewerking)

Een bewerking waarbij alle bestaande signalen op een band, indien aanwezig, worden vervangen door nieuwe signalen. Assemblagebewerkingen kunnen niet worden gebruikt bij het bewerken, aangezien deze het gedeelte van de videoband met het controlespoor wissen.

ATSC

Een acroniem dat voornamelijk wordt gebruikt voor de DTV-standaard Digital Television voor uitzendingen via de ether, opgesteld door het Advanced Television Systems Committee.Naast ATSC bestaan ook de standaarden DVB-T en ISDB-T; ATSC TV-uitzendingen zijn in standaard- of hoge definitie (zie: HDTV)

AVI

Staat voor Audio Video Interleave, een van de meest gebruikte indelingen voor audio-/videogegevens op de PC.

Blauw (of groen) scherm

Een procedure voor speciale effecten, waarbij een onderwerp wordt opgenomen tegen een egaal verlichte blauwe of groene achtergrond. Tijdens de opname of bij de postproductie kan de groene of blauwe achtergrond elektronisch worden vervangen door een nieuw achtergrondbeeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van chroma key om analoge video om te zetten naar een digitale vorm.

Boven

CCD (Charge Coupled Device)

Een CCD is een sensor die een videobeeld produceert door eerst de lichtintensiteit op te nemen en daar de afbeelding uit op te maken, en vervolgens de niveaus van rood, groen en blauw te meten om een beeld in volledige kleuren te reproduceren. Een enkelvoudige CCD neemt in één keer de informatie over de kleuren rood, groen en blauw op, terwijl een CCD met drie chips (zoals in duurdere camcorders wordt gebruikt) een CCD voor elke kleur afzonderlijk gebruikt.

Chroma Key

Dit is een procedure voor speciale effecten, ook bekend als het blauwe of groene scherm, waarbij een onderwerp wordt gefilmd tegen een egaal belichte blauwe of groene achtergrond. Tijdens het opnemen of bij de postproductie kan de blauwe of groene achtergrond elektronisch worden vervangen door een nieuwe achtergrondafbeelding.

Composiet

Copmposietvideo is ontwikkeld als achterwaarts compatibele oplossing bij de overgang van zwart-wit- naar kleurentelevisie. Een composietvideokabel, gewoonlijk met een gele stekker, wordt vaak gecombineerd met een rode en witte audio-aansluiting.

Componentvideo

Componentvideo biedt een betere beeldkwaliteit dan S-Video Componentvideo wordt meestal gelabeld met Y, Cb en Cr op videospelers voor hoge kwaliteit, zoals DVD- en HDTV-decoders.

Compositing

Het plaatsen van meerdere lagen digitale video over het hoofdmateriaal. Deze mogelijkheid wordt geboden in schilder- teken- en grafische programma's.

Compressie

Het reduceren van de hoeveelheid digitale gegevens die zijn gekoppeld aan een enkel frame met video-informatie. De compressieverhouding kan oplopen tot 100:1, waarbij 1+MB kan worden gereduceerd tot ongeveer 10 Kb. Op die manier kan er meer video-informatie worden opgeslagen op de vaste schijf. Er zijn verschillende (grotendeels incompatibele) compressiesystemen, waaronder Motion-JPEG, JPEG, MPEG, DV en Indeo. Materiaal dat is gecomprimeerd, moet worden gedecomprimeerd om het te kunnen afspelen.

Codec

Een codec, kort voor compressor/decompressor, is elke technologie voor het comprimeren en decomprimeren van gegevens. Codecs kunnen zijn ingebed in software, hardware of beide.

Opnameapparaat

Een hardwareonderdeel dat analoog materiaal (audio of video) converteert naar digitaal materiaal voor gebruik op een computer.

Inhoud

Een algemene term die verwijst naar audio- en videomedia, afbeeldingen, tekst en alle andere informatie die te zien of te horen is als onderdeel van een mediapresentatie.

Cross-fade

Een methode voor vloeiende overgangen tussen de ene videoclip of foto en de volgende. Met een cross-fade-overgang faden de beelden in de clip die wordt afgespeeld uit terwijl de beelden van het volgende fragment infaden.

Cut-away

Een opname van iets buiten het kader, die kan worden gebruikt om een bewerking te maskeren (bijvoorbeeld wanneer u van een totaalopname van een scène overschakelt naar een close-up van het uitpakken van geschenken bij een verjaardagsfeest).

Boven

Dissolve

Een video-overgang waarbij de ene opname geleidelijk uitfadet terwijl de tweede opname infadet.

Digitale Video (DV)

Een indeling voor het opslaan van digitale audio en video die wordt gebruikt door DV-standaard digitale videocamera's.

Digital televisie (DTV)

Met digitale TV wordt alle video- en audio-informatie verzonden als een digitaal signaal met digitaal gemoduleerde gegevens, die digitaal zijn gecomprimeerd. Gebruikelijke compressieschema's zijn MPEG-2 of MPEG-4 H.264 en moeten worden gedecodeerd met bijvoorbeeld een set-top box of een PCTV-tuner met softwaredecoder. Afhankelijk van de regio en het gebruik zijn verschillende DTV-standaarden van toepassing, zoals Digital Video Broadcasting (DVB), ATSC, ISDB-T of DMB-T/H.Dolby® Digital Dolby Digital (AC-3) is de derde generatie van het audio-coderingsalgoritme van Dolby. Het is een perceptueel coderingsalgoritme dat werd ontwikkeld om lagere overdrachtssnelheden mogelijk te maken met een minimaal waarneembaar verlies aan geluidskwaliteit. Dolby Digital audio wordt gebruikt als standaard audiospoor op Digital Versatile Discs (DVD's), is het standaard audioformaat voor High Definition Television (hoge-definitie-televisie, HDTV) en wordt gebruikt voor digitale kabel- en satelliettransmissies.

Digital Video Broadcasting (DVB)

Transmissiestandaard voor het uitzenden van digitale televisie (DTV), radio en data, gedefinieerd door de DVB Project Group (www.dvb.org). De meest algemeen gebruikte DVB-substandaarden zijn DVB-T, DVB-S, DVB-C en DVB-H.

DVB-C

Digital Video Broadcasting via de kabel met gebruik van QAM-modulatie. DVB-C is in vele landen overal ter wereld aangenomen als standaard voor TV-, radio- en datatransmissies. DVB-C2 is de geplande opvolger van DVB-C, maar wordt momenteel nog gestandaardiseerd en is nog niet in gebruik genomen.

DVB-H

Digital Video Broadcasting voor handhelds, zoals smartphones, PDA's, PNA's of PMP's.DVB-H is technisch gelijksoortig aan de DVB-T-standaard. Door een lagere gegevensoverdracht en robuustere en minder energie verbruikende transmissieschema's is deze standaard echter geoptimaliseerd voor ontvangst door mobiele apparaten.

DVB-S

Digital Video Broadcasting via de satteliet waarbij gebruik wordt gemaakt van QPSK-modulatie. DVB-S is wereldwijd aangenomen als standaard voor TV-, radio- en datatransmissies. DVB-S zal uiteindelijk worden vervangen door DVB-S2, dat gebaseerd is op de efficiëntere APSK-modulatieschema's en daarom de voorkeur heeft voor HDTV-uitzendingen. DVB-T Transmissiestandaard voor digitale TV en radio via de ether, waarbij gebruik wordt gemaakt van QAM-modulatie en COFDM-transmissie. DVB-T is aangenomen in Europa en verschillende andere landen, zoals Australia en Taiwan.

DVD (Digital Video Disc)

Een medium op CD-formaat voor MPEG-2-video in bioscoopkwaliteit en een hoog niveau van interactiviteit.

Bediening voor bewerkingen

Bij sommige videorecorders en camcorders kunt u de transportacties rechtstreeks bedienen via een kabel. De meeste DV-apparaten kunt u ook bedienen vanaf de PC via een FireWire®-kabel.

Boven

Fade

Een videobeeld waarvan de helderheid geleidelijk toeneemt of afneemt, gewoonlijk van of naar zwart. Ook geluid kan van of naar stilte faden.

FPS (frames per seconde)

FPS verwijst naar het aantal videoframes dat per seconde op het scherm verschijnt. PAL- en SECAM-video wordt met 25 FPS op het scherm weergegeven. NTSC-video wordt weergegeven op 29,97 of 30 FPS, terwijl bioscoopfilms een FPS van 24 hebben.

FireWire

FireWire® is een standaard voor gegevensoverdracht op hoge snelheid tussen apparaten zoals camcorders en PC's met FireWire-functionaliteit. Deze standaard ondersteunt overdrachtssnelheden van 100/200/400 Mbps. Andere namen voor deze zelfde standaard zijn iLink en IEEE (en Electronics Engineers) 1394.Institute of Electrical De meest recente FireWire-standaard (FireWire 800) ondersteunt overdrachtssnelheden van 800 Mbps.

FlashPVR

Een technologie waarmee de Pinnacle TVCenter Pro-software kan worden uitgevoerd vanaf het ingebouwde flashgeheugen van de PCTV HD Ultimate Stick. Gebruikers kunnen TV-uitzendingen automatisch opnemen naar het ingebouwde flashgeheugen of naar de vaste schijf van de computer, in een groot aantal indelingen waaronder iPod®, PSP® en DivX®, of zelfs direct naar DVD.

Groen scherm

Een procedure voor speciale effecten, waarbij een onderwerp wordt opgenomen tegen een egaal verlichte blauwe of groene achtergrond. Tijdens de opname of bij de postproductie kan de groene of blauwe achtergrond elektronisch worden vervangen door een nieuw achtergrondbeeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van chroma key om analoge video om te zetten naar een digitale vorm.

Boven

H.264

De indeling/technologie voor multimedia met hoge compressie die wordt ondersteund door Apple® iPod® en Sony® PSP®. H.264-codering levert video's op van hoge kwaliteit met een compressie die twee tot drie maal efficiënter is dan van andere oplossingen zoals de MPEG-2-standaard, die wordt gebruikt voor DVD-video.

HDTV

High Definition Television staat voor (digitale) televisie-uitzendingen in een hogere resolutie dan de traditionele analoge televisie. De meest frequent gebruikte HDTV-resoluties zijn 1080i (1920x1080 pixels @ 50 of 60 (interleaved) velden per seconde) en 720p (1280x720pixels @ 50 of 60 FPS (frames per seconde).

Invoegbewerking

Een elektronische bewerking waarbij de oorspronkelijke video en audio worden vervangen door nieuw materiaal. Zie ook Assemblagebewerking

ISDB-T

ISDB-T (Integrated Services Digital Broadcasting) is een standaard voor digitale transmissie via de ether, die in 1999 is ontwikkeld en geïntroduceerd in Japan. ISDB-T wordt naast de DVB-T- en de ATSC-standaard gebruikt.De meeste ISDB-T-uitzendingen van dit moment zijn in lage resolutie (bijvoorbeeld 320x180) en maken gebruik van de '1-seg' substandaard voor mobiele ontvangers. Brazil heeft ISDB-T aangenomen met enkele verbeteringen, en heeft het hernoemd naar SBTVD.

Letterbox

Een techniek voor het weergeven van breedbeeldvideo op een scherm met een afwijkende hoogte-/breedteverhouding, door het plaatsen van zwarte balken boven en onder het oorspronkelijke beeld.

Lineair/niet-lineair

Wanneer video wordt opgeslagen op een normale videoband, gebeurt dit op een lineaire manier. Dat houdt in dat de ene scène in een vaste volgorde op de andere volgt. Bij niet-lineaire bewerkingen worden de videogegevens opgeslagen op de vaste schijf van de computer en kunt u scènes opnemen in elke gewenste volgorde. Dit is mogelijk omdat het materiaal op de vaste schijf vrijwel direct en willekeurig kan worden benaderd.

Boven

MiniDV

MiniDV is de meest populaire indeling voor camcorders, waarbij gebruik wordt gemaakt van cassettes waarop 60 of 90 minuten aan materiaal kan worden opgenomen. De video-indeling heeft een resolutie van maar liefst 500 lijnen en kan eenvoudig worden overgezet naar een PC met FireWire-functionaliteit.

Moiré-patronen

Videoartefacten die kunnen optreden wanneer u een onderwerp opneemt met veel dunne parallelle lijnen. De lijnen lijken te bewegen of te verschuiven, wat afleidend kan zijn.

Filmbestand

Het bestand dat is gemaakt door het combineren van de audio, video en stilstaande beelden in uw project. U kunt de films opslaan op de vaste schijf of versturen in een e-mailbericht of naar een webserver.

MPEG

MPEG staat voor Moving Picture Experts Group en is een groep standaarden voor het coderen van audiovisuele informatie (zoals films, video of muziek) in een digitaal gecomprimeerde indeling. MPEG-indelingen maken gebruik van geavanceerde compressietechnieken om video aan te bieden via internet, op DVD of op VCD, afhankelijk van de MPEG-indeling.

Monitor

Een beeldscherm dat gelijksoortig is aan een TV, maar met een betere beeldkwaliteit en zonder TV-tuner. Een audio-monitor is een luidspreker.

Boven

NTSC

Het National Television Standards Committee creëerde het eerste internationale televisiesysteem voor gebruik in de U.S. en andere landen. Dit systeem produceert beelden door elk videobeeld samen te stellen uit 525 interliniërende lijnen op het TV-scherm. PAL en SECAM, de andere twee wereldwijd gebruikte systemen, zijn later ontwikkeld en hebben daarom hun voordeel gedaan met de verder ontwikkelde technologie. Er wordt wel gegrapt dat NTSC staat voor 'Never the Same Color' (Nooit dezelfde kleur).

Boven

PAL

Phase Alternation by Line. Een internationale TV-standaard. (Zie ook NTSC.)

Pan-en-Zoom

Een techniek waarmee van stilstaande beelden met een hoge resolutie bewegende video kan worden gemaakt, door de vergroting waarmee het beeld wordt weergegeven te variëren en/of het gedeelte van het beeld dat het scherm vult te veranderen.

Beeld-in-Beeld (PIP)

Een procedure voor speciale effecten met twee videobeelden, waarvan er één wordt verschaald of bijgesneden tot minder dan de volledige schermgrootte, waarna de twee worden gecombineerd door het kleinste beeld in het grotere beeld te plaatsen.

Plug en Play

De mogelijkheid van een besturingssysteem de benodigde stuurprogramma's voor een apparaat te herkennen en installeren zonder dat daarvoor tussenkomst van de gebruiker nodig is. Een echt plug-en-play apparaat begint te werken zonder dat de PC opnieuw hoeft te worden opgestart.

Plug & Watch TV kijken

Een unieke technologie die is ingebed in sommige PCTV-producten (TV-tuners) waarmee de consument de mogelijkheid heeft TV te kijken, op te nemen en af te spelen zonder dat daarvoor enige installatie nodig is. De Plug & Watch-technologie wordt ook wel FlashPVR

Afspeelknoppen

Een reeks knoppen waarmee u de band in de camcorder kunt afspelen. Deze knoppen lijken veel op de knoppen op een videorecorder. Gewoonlijk omvatten ze de basisfuncties afspelen, stoppen, terugspoelen, vooruitspoelen en pauzeren.

Player

Een programma waarmee multimediamateriaal kan worden afgespeeld, gewoonlijk animatiebeelden, video en audio. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft® Windows Media® Player en Apple® QuickTime® Media Player.

Program AE

Wanneer deze optie is geselecteerd, kan de automatische belichting van de camcorder worden ingesteld voor specifieke programmafuncties. Programma-instellingen zijn onder meer Portret, Sport, Actie met hoge snelheid, Schemering, Spotlicht, Zand en sneeuw en Weinig licht.

Projectbestand

Het bestand dat wordt gemaakt wanneer u de resultaten opslaat nadat u verschillende clips aan de werkruimte hebt toegevoegd. De bestandsextensies variëren, afhankelijk van het gebruikte programma. Een Premiere-bestand wordt bijvoorbeeld opgeslagen als .PPJ-bestand, terwijl een VideoStudio 6-bestand wordt opgeslagen met de extensie .VSP.

Boven

QuickTime

QuickTime® is het equivalent van Apple voor Video for Windows® voor de Macintosh®. Apple® maakt ook QuickTime voor Windows. QuickTime verwijst ook naar de bestandsindeling van QuickTime-films, een veel gebruikte indeling voor digitale audio, video en overige multimedia.

Boven

Rendering

Het computerproces waarbij een speciaal effect, animatie of bewerkingstaak wordt uitgevoerd.

RGB

Kleur op basis van de rode, groene en blauwe componenten. De meeste computerbeeldschermen gebruiken RGB om een beeld weer te geven.

Boven

SCART 21-pins

Aansluiting voor composiet, Y/C, RGB en and stereo-audio.

Sluitersnelheid

De sluiter bepaalt elektronisch hoe lang het licht dat door de lens valt wordt doorgegeven naar de CCD. De meeste camcorders zijn ingesteld op een sluitersnelheid van 1/50 seconde. Snelle sluitertijden variëren van 1/120 seconde tot 1/10.000 seconde. Hoe hoger de snelheid, hoe gedetailleerder en scherper het beeld wordt.

S/PDIF

Digitale audio-uitgangen.

Storyboard

Een storyboard is een weergave van de werkruimte, met miniatuurafbeeldingen van de clips, in een videobewerkingsprogramma. Een storyboard is ook een serie schetsen of beschrijvingen van op te nemen scènes in een film, voordat met de daadwerkelijke productie wordt begonnen.

Streaming

Streaming video is video die in gedeelten via een netwerk kan worden afgespeeld, zonder dat eerst het gehele bestand hoeft te worden ontvangen.

Stinger

Dit is een nieuwe categorie soundtracks. Dit nieuwe type wordt een 'stinger' genoemd (een zeer kort fragment, 3-8 seconden). Stingers zijn geluiden of audio-effecten die worden gebruikt bij korte videoscènes zoals overgangen, video-effecten of animaties. Pinnacle Scorefitter Deel 1 bevat 4 categorieën stingers en 10 muzikale brontracks. Pinnacle Scorefitter Deel 2 bevat 15 muziektracks. Beide versies bieden maximaal 12 variaties (tempo, sfeer) per track, afhankelijk van de te genereren lengte.

Surround-sound

Een meerkanaals audiosysteem dat werd ontwikkeld om geluidsbronnen aan de voor- en achterzijde te bieden (in aanvulling op de linker- en rechterkanalen). Surround-sound voegt een derde dimensie toe aan het programma.

S-Video

S-Video biedt een betere kleurscheiding en een veel helderder signaal dan composiet, doordat de onderdelen voor kleur en beeld van een composietvideosignaal gescheiden worden gehouden.

Boven

Tijdlijn

Een weergave van de werkruimte met de nadruk op de timing van uw clips.

Time shifting

Een mogelijkheid die wordt geboden door de software die is opgenomen in sommige TV-tuners, zoals de productlijn Pinnacle PCTV, waarbij live TV-uitzendingen die op een computer worden bekeken kunnen worden gepauzeerd, teruggespoeld of vooruitgespoeld.

Tracks

Tijdlijnen zijn verdeeld in horizontale gedeelten die sporen worden genoemd. Clips worden op verschillende sporen gerangschikt om de timing ten opzichte van elkaar aan te passen.

Overgang

De methode voor vloeiende overgangen tussen de ene videoclip of foto en de volgende.

Trimmen

Bij trimmen verwijdert u delen van een clip die u niet in uw project wilt gebruiken, zonder dat deze delen uit het oorspronkelijke bronmateriaal worden verwijderd. U kunt trimmen door de trimpunten aan het begin of einde van een clip aan te passen.

Boven

UPnP AV

UPnP AV (Universal Plug and Play Audio and Video) is een reeks standaarden voor naadloze netwerkverbindingen en interoperabiliteit tussen computers, consumentenelektronica en mobiele apparaten. Een van de belangrijkste kenmerken van UPnP AV-apparaten is de eenvoudige installatie, bijvoorbeeld via automatische detectie van de mediaserver. Een UPnP AV MediaServer is een programma waarmee digitale media zoals foto's, films en muziek via het netwerk streaming door het hele huis kunnen worden verzonden. Er zijn Media Servers beschikbaar voor de meeste besturingssystemen, zoals Windows® (inclusief Vista) en Mac. De meest algemeen gebruikte zijn Windows® Media Connect®, dat nu deel uitmaakt van Windows Media® Player 11, El Gato EyeConnect of Allegro Media ServerTM voor ondersteuning van iTunes, TwonkyMedia, en vele andere.

USB (Universal Serial Bus)

Sommige van de meest recente opnameapparaten, vooral externe, worden aangesloten op de PC via de USB-poort. Hiermee behaalt u een veel lagere overdrachtssnelheid dan met FireWire/iLink, maar er hoeft geen opnamekaart in de PC te worden geïnstalleerd. Over het algemeen zijn deze geschikt voor het vastleggen van foto's in hoge resolutie vanaf video of MPEG-1-videobestanden met lagere resolutie.

Witbalans

De witbalans kan automatisch worden ingesteld of door de gebruiker worden gekozen. De balans wordt op basis van de informatie ingesteld voor het omgevingslicht in de scène.

Breedbeeld

Videomateriaal dat wordt geproduceerd in een bredere hoogte-/breedteverhouding dan de standaard TV-verhouding (4:3 of 1:33:1) wordt over het algemeen breedbeeldvideo genoemd. In het algemeen kan alles met een hoogte-/breedteverhouding van meer dan 1:66:1 worden beschouwd als breedbeeld. Breedbeeldmateriaal wordt op DVD's weergegeven in anamorfisch of letterbox-formaat. Soms wordt breedbeeldmateriaal door middel van Pan-en-Zoom bijgesneden tot 4:3-formaat.

Boven

Inzoomen

De lens van een camcorder heeft een bereik van totaalopname tot telefoto. Moderne camcorders hebben een optische zoom van 10x tot 22x. Alle camcorders hebben daarnaast een digitale zoom, waarmee pixels worden vergroot.